Crema catalana

La crema 220px-Crema_quemada_-_jlastrascatalana o crema de Sant Josep són unes postres tradicionals a Catalunya, típiques del dia de Sant Josep, però que també es mengen molts altres dies de l’any.

Com tot el que es cuina, la qualitat d’una bona crema es fonamenta en els productes que utilitzem. Una bona llet de civada, ous de gallines de pagès, lliures i alimentades amb blat de moro no transgènic (si els compreu en el supermercat els identificareu perquè porten el número 0), llimones ecològiques, panela i midó.


Ingredients: (4 persones)

500 ml de llet de civada
1 canó de canyella
Una pela de llimona (només la part groguenca)
4 rovells d’ou
100 g de panela*
20 g de midó de blat de moro

*La Panela és el suc que s’extreu de la canya de sucre cristal·litzat només per evaporació. Aquest sucre no sofreix cap procés de refinament, ni un altre tipus de procediment químic. Directe del productor a la seva taula.

Elaboració:

Posarem a bullir la llet amb el canó de canyella i la pela de la llimona. Quan arrenqui el bull, tancarem el foc i ho deixarem infusionar uns minuts perquè els sabors de la canyella i de la pela de la llimona es barregin.

Mentrestant, barrejarem en un bol els rovells, la panela i el midó fins que quedi una pasta ben fina, sense grumolls.

Tornarem a fer arrencar el bull a la llet i, quan bulli, , abaixarem el foc al mínim i, sense deixar de remenar amb una espàtula de fusta, hi afegirem a poc a poc la barreja dels rovells, de la panela i del midó.

Quan s’hagi espessit, opcionalment, passarem la crema per un colador per evitar que hi quedi algun grumoll i traurem el canó de canyella i la pela de la llimona.

Posarem la crema en cassoletes de terrissa o en una safata i la deixarem refredar.

A l’hora de servir-la, si voleu, hi podeu posar una mica de sucre o panela al damunt i  cremar-la.

Bon profit!

PD: Si voleu introduir variants, podeu substituir la llimona per la taronja o la canyella per vainilla. També hi podeu afegir trossets de poma o qualsevol altra fruita.

 

Anuncis