Helen Keller

o-BUBBLE-900.jpg

Helen Adams Keller (Tuscumbia, 1880 – Easton, 1968) és una escriptora i mestra nord-americana que destaca perquè va ser la primera persona invident i sordmuda que va assolir una titulació universitària.

Quan tenia dinou mesos va tenir una malaltia greu que li va provocar la pèrdua de l’oïda i de la vista, de manera que inicialment tampoc va poder desenvolupar la parla.

En aquella època Alexander Graham Bell treballava amb infants sords i va aconsellar a la família que contactessin amb l’Institut Perkins especialitzat en la ceguesa.

El director de l’escola en veure les capacitats de la nena va demanar a una antiga alumna Anne Sullivan, que també havia sigut cega, que fes de professora a Keler i que li ensenyés la llengua de les persones sordmudes. Aquest va ser el principi d’una relació de quaranta-nou anys durant la major part dels quals Anne, a part d’amiga, li va fer de mentora i guia en tot el procés d’aprenentatge i d’estudis.

Acompanyada d’Anne Sullivan, Helen Keller, que tenia un poder de concentració, memòria i recursos extraordinaris, va estudiar a l’Horace Man School de Boston, escola per a persones sordes i tot seguit a la Wright-Humason School for the Deaf, a Nova York, on va aprendre a parlar, llegir, escriure i es va capacitar per cursar estudis superiors. Finalment, el 1904, al Radcliffe College va acabar la formació i es va graduar amb la menció “cum laude“.

Mentre estudiava en el Radcliffe, Helen va escriure La historia de mi vida, llibre que va tenir tant d’èxit que li va permetre comprar-se una casa. L’obra de Keler és extensa i majoritàriament autobiogràfica.

El 1934 Helen Keler va poder intercanviar papers i ajudar a Anne Sullivan que va perdre la vista de forma imprevisible.

Helen sabia que la ceguesa era la causa més freqüent que moltes persones invidents visquessin pobrement. Per això, va col·laborar en la creació de la Fundació Americana per a Persones Cegues.

Helen i Anne, una història d’amistat i de lluites que Arthur Penn va portar al cinema el 1962 amb la pel·lícula El milagro de Ana Sullivan (The Miracle Worker).

Només sóc una persona. Però encara sóc una persona. No ho puc fer tot, però puc fer algunes coses. No refusaré fer “aquestes coses” que puc fer.” Hellen Keller

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s