La Vella Quaresma

Vella Quaresma - Reus

La Vella Quaresma de Reus

El Dimecres de Cendra (dies cinerum) és el primer dia de la Quaresma en el calendari catòlic, el protestant, i l’anglicà. Es celebra 46 dies abans de Pasqua.
La Quaresma dura 40 dies, però com que no es compten els diumenges, es considera que dura 7 setmanes. Per això, quan es representa la Vella Quaresma es dibuixa amb set cames. Aquestes cames fan de calendari i cada setmana que s’acaba se n’arrenca una. I per què és vella? Doncs perquè simbolitza l’hivern que acaba i que serà vençut pel ressorgir de la primavera i perquè és una etapa de dejuni i d’abstinència, unes setmanes que, acabat el carnaval i la disbauxa, els excessos no són permesos.
Però i el bacallà i el cistell de verdures que porta? Simbolitzen l’abstinència de la carn. Una abstinència que si som llaminers podem endolcir amb els brunyols, dolços típics d’aquesta època.
Tot i que la celebració de la Quaresma ha perdut força, a les escoles i en algunes poblacions encara és molt popular. I parlant de popular… d’aquests dies també tenim refranys:

Temps quaresmal, vent infernal
No hi ha març sense Quaresma
Quan la Quaresma plora, el fred és fora
No hi ha Quaresma sense cent arengades.
Carnestoltes mullades, Pasqües assolellades

Anuncis

2 responses to “La Vella Quaresma

  1. Ui, és que això de l’abstinència no va massa amb mi. Em fa gràcia com se segueix la tradició a les escoles, però en el meu dia a dia no li faig massa cas… potser en això de menjar bunyols…

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s