Setembre

m_id_379009_grapes

Setembre. El nom dels mesos de l’any prové del calendari romà. Inicialment, en aquesta època, l’any tenia deu mesos i començava el mes de març. El setè mes era, doncs, el setembre, que ve del llatí septem.

El setembre pot ser molt assolellat i sec –El mes de setembre, asseca les fonts sempre-, o plujós –Pluges pel setembre i neus per Nadal és temps natural; el setembre s’endú els ponts o eixuga les fonts.

Aquest 2016, el setembre ha estat un mes romancer, i entre pitus i flautes, fins passat mig mes no ha caigut cap gota, fet que haurà afavorit la verema.

Mes de veremes, –El mes de setembre es talla el que penja, el setembre és veremador, i es fa vi del bo i millor, pel setembre, neteja tines, portadores i premsa- la tradició diu que, aquestes, cal començar-les amb lluna creixent –Lluna setembral, la més clara de l’any– perquè els raïms donin més vi. Hi ha qui explica que els gotims més grossos són de ceps plantats i podats en lluna vella.

Antigament, els cellers solien tenir una bota de vi ranci que s’acostumava a posar tocant en un angle del fons de la sala. D’aquí que tradicionalment es parli de la “bota del racó” com la del millor vi. A les cases que es feia vi, es cuitava de no aixecar massa el porró, car, més clar l’aigua, es podia acabar dormint la mona i anant a dormir amb les tripes al ventre o complint la dita beu a galet i xerra!

S’esgrana el setembre i comença la tardor –La tardor és la primavera de l’hivern-, la llum és més somorta, els dies s’escurcen, els dies de vacances, de festes i disbauxa queda enrere i torna la sembra –El setembre, qui tingui blat que en sembri-, la boira baixa a terra i a mar, els primers bolets, els codonys, l’escola…

I ja que parlem de l’escola, acabem el mes de setembre, un poema de Joana Raspall Joana Raspall per a petits I grans:

SETEMBRE

Raïm daurat i sucós,
raïmet atapeït,
madures emmorenit
pel bes de la solellada.
Tens el gra tan dolç i ros
que sembla d’aigua emmelada.

Anuncis

One response to “Setembre

  1. Com que no sóc gaire de vi, el setembre per mi és senyal que ha passat el pitjor, pel que fa a calor. Darrerament la calor encara s’allarga una temporada més, però sempre rebo el setembre com una bona notícia.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s