Parlant de la Quaresma

vella quaresmaAquest mes de març ens acompanya la Quaresma (període de set setmanes que va des del Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Rams), època en què molts anys enrere els divendres es feia dejuni, no es menjava res o unes sopes d’oli o escudella sense carn. Al dejuni el substituí l’abstinència. Aquesta, que encara es du a terme en algunes cases, consisteix en no menjar cap tipus de carn els divendres, tot i que antigament la prohibició es basava en no menjar carn d’animals que tinguessin sang. D’aquí que, malgrat algun dilema, hi havia famílies que aprofitaven el divendres de Quaresma per fer una bona menjada de cargols. No així la majoria de persones, que menjaven peix i especialment bacallà.

El bacallà no era car, era considerat una menja de pobres. Moltes viles d’interior no tenien peixateria i compraven el peix a peixaters ambulants. Quan aquests arribaven, les campanes feien un toc característic d’avís, el “toc de peix”.

Joan Amades explica que anys enllà, un dels aliments que va provocar controvèrsia va ser la xocolata perquè els més puristes la consideraven un aliment impropi i impur i la substituïen per farinetes de blat de moro amanides amb avellanes i nous picades. En canvi, en els convents i monestirs es menjaven bones tasses de xocolata desfeta.

I parlant de menjar, i sense voluntat de fer dejuni ni abstinència em vénen al cap unes expressions que tenen a veure més amb l’ambició que amb la devoció.

Ser un ganut o ser en gana: voler més del que pertoca o del que es necessita i si cal fer tripijocs per aconseguir-ho.

Tallar el bacallà: ser qui mana, qui decideix o dirigeix, qui “remena les cireres”.

Donar rampoines: donar coses velles, pràcticament inservibles i quedar-se les noves.

Donar peixet: afluixar en una conversa o en un joc perquè l’altra persona es pensi que té més raó o que guanya.

Ser figues d’un altre paner: Quan una cosa no té res a veure amb la que es deia.

Posar-hi més pa que formatge: Donar més importància a una cosa que la que realment té.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s